Over ons

Waarom Podiumbeesten?


Toneellessen voor kinderen van 4 tot 12 jaar


Theater is niet alleen heel leuk en gezellig. Je leert er ook nog eens ontzettend veel van. Ben jij iemand die het liefst in je trui verdwijnt als je iets moet zeggen in de klas?

Dan helpt theater je zeker om minder verlegen te worden. Daarnaast leer je ook goed samenwerken en voor elkaar open te staan en dat komt heel goed van pas in het leven.

Subsidie

 

Theater voor ALLE kinderen in Overschie haalbaar!


Het mooiste is dat dankzij subsidies van Erasmusstichting, Elise Mathilde fonds, Madurodam Kinderfonds, Daniel van der Vorm Stichting, De Groot fonds , Volkskracht, Stichting Haella, Sint Laurensfonds, Bewonersinitiatief Overschie, LCP Overschie, Stichting VWB, Stichting Noord Wolfsbergen en Mijn zonnige jeugd de lessen in seizoen 2022/2023 slechts één euro per week kosten. Zo wordt theater voor ALLE kinderen in Overschie haalbaar! Sinds januari 2018 beschikken wij over een ANBI status.


Onze 7 podiumbeesten stellen zich voor:

Francoise Theunen

mede-oprichtster van de stichting.

 

Francoise Theunen is voorzitter van Stichting Podiumbeesten. In 2016  zocht zij voor haar oudste dochter theaterlessen in Overschie. Toen dit er niet bleek te zijn, besloot zij zelf iets op te zetten. Samen met Anoek Voermans diende zij een bewonersinitiatief in en het tweetal kreeg direct subsidie om met één groep te starten.


 

“Dit werd zo'n succes dat er al snel meerdere groepjes volgden. In september 2017 starten we zelfs met zes groepjes en daar ben ik natuurlijk supertrots op”. Samen met de rest van het team probeer ik Jeugdtheaterschool Podiumbeesten een mooi en blijvend plekje te geven in de Overschiese samenleving”.

 

Naast voorzitter heeft Françoise Theunen een breed takenpakket. Zij houdt zich bezig met het beleid, de ontwikkeling, marketing, fondsenwerving en administratie. Daarnaast vormt zij het gezicht naar buiten en is zij het aanspreekpunt voor de kinderen en de ouders. 

Meike Kleemans

Is bestuurslid bij de stichting


Meike Kleemans is bestuurslid van Stichting Podiumbeesten. Zij zet zich onder meer in om de kwaliteit van de stichting te waarborgen en ze denkt mee over de toekomst van Podiumbeesten.


Meike draagt Podiumbeesten een warm hart toe. "Ik vind toneellessen voor 1 euro van een enorme meerwaarde voor Overschie. Zo kan ieder kind wekelijks proeven van toneel, plezier maken met andere kinderen en zichzelf van een andere kant leren kennen. Ook denk ik dat het voor kinderen heerlijk moet zijn om zich te kunnen uitleven in hun fantasie en zo even de wereld om hen heen te vergeten."

Anne Vera Langenberg

bevoegd theater docente bij de stichting.

 

Anne Vera ging naar de MBO Theaterschool Hofplein in Rotterdam en studeerde daarna aan de Hogeschool voor de kunten in Utrecht. Zij geeft al jaren theaterles bij Hofplein en verschillende basisscholen. Daarnaast is Anne Vera artistiek leider van Theatergroep De zusjes van.


Anne Vera start altijd met een speelse warming-up. Als alles lekker los zit, bespreekt ze met de kinderen wat ze gaan doen. Daarna volgt er een spel-oefening vanuit de kring en vervolgens gaan de podiumbeesten zelf aan de slag.

 

Anne Vera vertelt dat ze de uitkomsten aan elkaar zien “Kijken naar elkaar vind ik bijna net zo belangrijk als zelf spelen!” Daarna wordt het echt tijd om een scene te gaan spelen en er wordt altijd afgesloten met gezellig spel. Anne Vera vindt een van de belangrijkste dingen dat alle kinderen het naar hun zin hebben in de theaterles. Ik probeer mijn grote liefde voor het theater te delen.


Daarnaast leer ik de kinderen verschillende spel-technieken. Hoe kun je verschillende emoties uitbeelden? Hoe speel je een bepaald typetje? Wat kun je allemaal met je stem?  Al deze vragen, en nog vele anderen, zullen naar voren komen tijdens de lessen.

Menno Smit
Bevoegd theaterdocent bij de stichting


Menno Smit (18-05-1971) heeft HBO culturele maatschappelijke vorming gestudeerd en deed daarnaast een regie opleiding. Vanaf zijn vijfde jaar speelt hij toneel en vanaf zijn jeugd weet hij wat theater maken kan betekenen voor de ontwikkeling van kinderen.
"Zelf was ik altijd het zwarte schaap van de school en de buurt. Tijdens theater kon ik mijzelf uiten en maakte ik contact met andere kinderen met dezelfde passie. Ik leerde dat anders zijn niet vreemd is en ontwikkelde zelfvertrouwen. Precies dit is waarom toneel belangrijk is voor mij. Jezelf leren uiten en stevig in je schoenen staan is wat ik kinderen wil meegeven. Daarnaast is taalgericht werken erg belangrijk voor mij. Dat kan ook niet anders aangezien ik ook creatief schrijver ben"

Anoek Voermans

mede-oprichtster van de stichting.

 

“Toen Françoise mij benaderde was ik gelijk enthousiast. Onze dochters zijn van dezelfde leeftijd en ook ik miste een plek in de wijk waar mijn dochters na school, samen met vriendjes en andere kinderen uit de wijk  plezier zouden kunnen beleven. En wat is er nou leuker dan theater? Mijn dochters doen sowieso niets anders dan zich de hele dag verkleden en rollenspelletjes”.

 

Het mooie van het concept is dat we laagdrempelig theater aanbieden, waar een heel gemêleerd publiek op af komt. Dat het maar 1 euro kost per les is fantastisch en waardevol omdat hiermee kinderwensen vervuld kunnen worden die anders misschien niet vervuld konden worden.

 

Anoek Voermans behartigt de juridische en financiële kant van de stichting en houdt zich verder achter de schermen samen met Françoise bezig met de ontwikkeling van het beleid van de stichting. Tevens is zij penningmeester en secretaris van de stichting. 

Samara van den Boogert

bevoegd theater docente bij de stichting

 

Samara is afgestudeerd aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Ze geeft lessen aan verschillende doelgroepen bij verschillende bedrijven/scholen. Daarnaast speelt ze zelf in educatieve voorstellingen voor MBO-studenten en middelbare scholieren. Tevens heeft ze onlangs een educatieve voorstelling gemaakt als regisseuse voor middelbare scholieren. 

 “Theater is voor mij een zoektocht naar de verbinding. Die verbinding kan op verschillende niveaus ontstaan. Tussen de spelers en het publiek, tussen de het individu en de groep, tussen het individu en wereldthema’s en in het individu zelf. Deze ontmoeting zal altijd centraal staan in mijn lessen. Samen maken, samen leren en samen ontwikkelen.

 

Zelf was ik een ietwat verlegen meisje die meeliep met de rest van de groep, ik had geen eigen mening en de wereld om mij heen was klein. Toen ik 12 jaar was ben ik begonnen op Jeugdtheaterschool Hofplein. Hier leerde ik mezelf kennen en mij te verplaatsen in een ander. Hierdoor kreeg ik meer respect voor anderen, de wereld werd groter en mijn empathische vermogen groeide ontzettend. Ook durfde ik meer op mezelf te gaan vertrouwen. Ik liep minder met de groep mee en ik kon zelf afwegen wat ik correct vond. Ik durfde meer voor mezelf op te komen en mijn zelfvertrouwen groeide. Doordat ik zelf heb meegemaakt wat theater teweeg kan brengen wil ik dit doorgeven aan de volgende generatie. Ik geloof dat de ontwikkeling van een kind door middel van theater enorm kan groeien.”   Door theater wordt de wereld een klein stukje mooier.

Kyra van Nimwegen

bestuurslid van de stichting

 

Kyra is lid van het bestuur van Podiumbeesten. In haar werkend leven is zij intern begeleider op een basisschool. Eerder volgde zij een creatieve opleiding.


Zowel op onderwijskundig als creatief gebied komt haar kennis bij Podiumbeesten goed van pas. Naast het meedenken over beleid is Kyra ook onze vertrouwenspersoon. Voor vertrouwenszaken bent u bij haar aan het goede adres.


Kyra verhuisde in 2016 vanuit Rotterdam West naar Overschie toe. De kleinschaligheid van Overschie sprak haar en haar gezin erg aan. “Ons oudste kind was toen 4 jaar en heel erg expressief. Ik was me aan het oriënteren op theaterlessen voor jonge kinderen toen ik posters zag hangen van Podiumbeesten. Na de eerste les kreeg ik een enorm enthousiast kind thuis”. Kyra vindt dat de theaterlessen heel goed aansluiten bij de belevingswereld van kinderen. Ook nu haar kind ouder is gaat hij nog steeds met even veel plezier naar de lessen toe als 4 jaar geleden.


Kyra vindt het belangrijk dat kinderen middels theater hun emoties leren uiten. Ook is het goed dat zij zichzelf leren presenteren. Het vergroot hun zelfvertrouwen enorm. De kinderen leren samen te werken in een groep en rekening te houden met elkaar”.


“Bij de kijklessen en de voorstellingen zie ik zulke mooie dingen gebeuren bij de kinderen van Podiumbeesten”, aldus de Overschiese. Je ziet ieder kind groeien op het toneel op zijn of haar eigen manier. Fijn dat dit dankzij subsidies mogelijk is voor alle kinderen in Overschie”. 

Subsidie

VOOR HET BESTE IDEE

Het mooiste is dat dankzij subsidies van Erasmusstichting, Elise Mathilde fonds, Madurodam Kinderfonds, Daniel van der Vorm Stichting, De Groot fonds, Volkskracht, Stichting Haella, Sint Laurensfonds, Bewonersinitiatief Overschie, LCP Overschie, Stichting VWB, Stichting Noord Wolfsbergen en Stichting Mijn Zonnige Jeugd de lessen in seizoen 2022/2023 slechts één euro per week kosten. Zo wordt theater voor ALLE kinderen in Overschie haalbaar!

 

Subsidies, Sponsoren en Doneren

Wist je dat uit het rapport van Defence for Childeren Overschie op nummer 217 van de 4047 deelgemeentes staat waar kinderen in armoede opgroeien en zich minder goed ontwikkelen dan kinderen in rijkere gemeenten? (bron: Databoek Kinderen in Tel 23 februari 2017, Defence for Children).

 

Mocht je interesse hebben om ons te sponsoren, neem dan contact met ons op! Ook als je Podiumbeesten een warm hart toedraagt en een bedrag wilt doneren, vinden wij dat natuurlijk geweldig. Sinds januari 2018 beschikken wij over een ANBI status.
Ons rekeningnummer is NL94 RABO 0321 3914 70.

Fair Practice Code


Stichting Podiumbeesten werkt met vrijwilligers en ZZP'ers. Het bestuur en de leden van de adviesraad doen dit op vrijwillige basis, naast hun normale werkzaamheden. In sommige gevallen krijgen zij een onkostenvergoeding of vaccatievergoeding.


Incidenteel worden er ouders gevraagd op vrijwillige basis praktische ondersteuning te geven, bijv. bij de eindvoorstelling. Aan het eind van het jaar geeft Stichting Podiumbeesten een klein bedankje in de vorm van een reep chocolade of een bos bloemen, als blijk voor hun inzet voor de Stichting.


Het docententeam dat voor Stichting Podiumbeesten wordt ingezet voor het geven van de theaterlessen aan de kinderen, bestaat uit ZZP'ers die middels een overeenkomst tot opdracht worden ingezet. Zij krijgen hiervoor een vast bedrag per uur (inclusief onkosten) van 45 euro, hetgeen volgens de standaarden in deze sector een redelijk bedrag betreft (Fair Pay).